Predstavia reprezentačnú knihu o slovenskej korune a eure

01.12.2008 Medzilaborce

Medzilaborce 1. decembra (TASR) - Vzdať úctu novodobým slovenským platidlám a spoločnej európskej mene je jedným z dôvodov vydania reprezentačnej knihy Slovenská koruna 1993-2008, ktorú v stredu predstavia v Bratislave.
Symbolickým posypaním jednokorunovými mincami za účasti viacerých štátnikov a diplomatov z 12 krajín akreditovaných na Slovensku bude kniha z dielne najmladšieho autora odbornej literatúry Petra Soleja z Medzilaboriec uvedená do života.
Dovedna 152-stranová publikácia prináša slovenskej verejnosti informácie o procese zavedenia koruny v roku 1993, slovenských obehových i pamätných minciach, bankovkách, ako aj o ochranných prvkoch papierových platidiel. Súčasťou knihy je aj kapitola o eure, v ktorej sú zhromaždené základné informácie o Európskej menovej únii, procese zavádzania spoločnej meny v krajinách eurozóny, ako aj o eurových minciach a bankovkách. \"Pevne verím, že sa stane stálou súčasťou knižníc ľudí, ktorí si peniaze vážia nielen ako platidlo, ale aj ako umelecký predmet, pretože mne je tak trochu ľúto, že už sa nebudeme mať možnosť pri platení stretnúť so svätým Cyrilom a Metodom, s Ľudovítom Štúrom alebo s generálom Štefánikom, ale budeme sa stretávať s vyobrazeniami mostov a okien jednotlivých architektonických období, a tak môžeme akosi hovoriť, že euro bude o umení a koruna bola o ľuďoch. Takže chcel by som možno vyjadriť také želanie, aby to euro bolo taktiež pre ľudí, aby euro nikdy pre nás nebolo veľkým pánom, ale stále len dobrým sluhom, \" uviedol dnes pre TASR 21-ročný autor. Dodal, že prostredníctvom tejto knihy sa tiež chce dôstojne rozlúčiť so slovenskou menou.
Reprezentačná kniha Slovenská koruna 1993-2008 nadväzuje na autorovu publikáciu Slovenské platidlá, ktorú po jej vydaní v roku 2005 Ministerstvo školstva SR zaradilo ako doplnkovú literatúru pre vyučovanie šiestich predmetov na slovenských základných a stredných školách. Najnovšia, šiesta Solejova kniha vychádza v náklade 1200 kusov. Na jej modrej koženej obálke sa nachádza zlatá perokresba s vyobrazením madony z rubovej strany slovenskej jednokorunovej mince. Modrá a zlatá farba na obálke knihy majú pripomínať farby z vlajky Európskej únie. Pri písaní knihy autor spolupracoval so slovenskou centrálnou bankou, využil vyše 30 informačných prameňov a poznatky, ktoré získal na dvoch odborných certifikovaných školeniach o rozpoznávaní ochranných prvkov svetových mien.
Prezentácia šiestej knihy Petra Soleja, nad ktorou prevzal záštitu predseda vlády SR Robert Fico, je spojená s koncertom známej a cappella vokálnej skupiny Close Harmony Friends a s predajom kníh za dobrovoľnú cenu. Výťažok z predaja bude použitý na financovanie charitatívnych aktivít Zvrchovaného rádu Maltézskych rytierov na Slovensku. Prvý výtlačok reprezentačnej publikácie by mal z rúk autora v utorok v Prezidentskom paláci osobne prevziať prezident SR Ivan Gašparovič.
Peter Solej vydal svoju prvú publikáciu o slovenskej mene ešte ako štrnásťročný, čím si vyslúžil titul najmladšieho autora odbornej knihy na Slovensku i vo svete. V súčasnosti študuje v 3. ročníku na Ekonomickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Vo svojej literárnej činnosti sa okrem slovenskej meny venoval aj medailám kremnickej mincovne a liturgickým predmetom gréckokatolíckej cirkvi. Je držiteľom vysokého rezortného ocenenia ministerstva školstva, Ceny Andyho Warhola, bronzovej medaily UMB v Banskej Bystrici a striebornej plakety maďarského parlamentu. Pred štyrmi rokmi založil Inštitút NAPS (Naše aktivity pre Slovensko), ktorý má za sebou niekoľko úspešných podujatí z oblasti vzdelávania, postavenia žien v spoločnosti či umenia. Za tradičnú aktivitu si inštitút kladie každoročne konaný medzinárodný ekumenický koncert za účasti piatich kresťanských cirkví a židovskej obce.
 

Vyberte región